Behexen haastattelu Kekäle kakkosesta. Vastailijana Torog, kyselijänä Jouni Hihnala.

Otimme selvää mitä pitkään hiljaa olleelle Behexenille kuuluu …

Tervehdys! Kun olen kertonut aikeistani haastatella Behexeniä niin kaikki ovat olleet kauhean kiinnostuneita siitä mitä te nykyään oikein touhuatte. Joku sanoi että olette jonkun promonkin jossain vaiheessa nauhoittanut tuon "Blessed…" demon jälkeen… Elikkä miten on oikeasti?

Tervehdys vaan! Joo, promo nauhoitettiin tossa viimevuoden puolella. Promoa ei keretty lähettään vielä mihinkään kun Mastervox rec. Tarjosi diiliä meille kuultuaan tuon "Blessed…" demon. Olimme saaneet tuota ennen kyllä muutaman paskadiili tarjouksen joita emme kelpuuttanu (artisti maksaa pohjalta). Mastervox on kuitenkin Suomalainen ja luotettava yhtiö, joten otimme diilin ilomielin vastaan.

Niin, olette etsineet kunnollista levytys sopimusta… Joko on löytynyt ja mitä kunnollinen sopimus pitää sisällään?

Kuten sanoin diili on tehty ja debyytti albumi "Rituale Satanum" on jo nauhoitettu Astialla kesällä -99 ja pitäis iolla tätä lukiessanne jo kaupoissa. Kunnon diiliin ei mielestäni kuulu kuin että lafka maksaa studion ja muut hässäkät, sillä itselläni ei olisi ollut varaa maksaa edes studiota.

En ole teitä valitettavasti livenä nähnyt mutta olen kuullut että teidän keikalla olisi ollut ainakin runsaasti verta… Jopa siinä määrin että äänentoisto- laitteita olisi mennyt sen aiheuttamana pimeäksi!? Onko jutut paisunut matkalla vai onko niissä perää? Muuta huomioitavaa Behexenin keikoissa?

Joo, ei ne mihinkään ole paisunut. Verta tosiaan oli runsaasti ja siinä lotratessani pimeni yksi monitorikin. Meinasin joutua maksumieheksikin mutta empä suostunut. Mukana oli vähän lavastetta: alttari, kynttilöitä, luita… Tuli ja veri lensi! BM keikkojen tulisi mielestäni sisältää ainakin pientä showta. Ei ole mitään järkeä katsella jos jätkät seisoo lavalla verkkarit jalassa kököttäen paikallaan ilman mitään aggressiota. Aivan liian vähän nähdään nykyään visuaalista puolta keikoilla. Maskit ja niittisysteemit tulee kuulumaan ainakin Behexenille! Mitäkö muuta tulisi huomioida? No hyviä biisejä ja soittoa. Sitähän keikoille tullaan kuunteleen. Ryyppäämisen lisäksi tietenkin…

Entä käytkö itse muitten keikoilla? Jos käyt niin mitä odotat yleensä näkeväsi?

Kyllä tulee käytyä keikoilla aina kun jotain järkevää tulee. Gorgorothin ja Mardukin keikat olivat mieleenpainuvia,murskaavia! Odotan näkeväni hyviä biisejä, rankkaa menoa, ystäviä ja kauniita naisia!!!

Teillä on oikein Spadjdelin piirtämä logo, joskaan se ei mielestäni parhaimpia Spadjdelin aikaansaannoksia ole mutta keskiverto BM logoa hienompi silti! Pyysittekö häneltä tuon logon vai lähettikö hän sen teille muuten vaan? Maksoiko jotain?

Pyysin Spajdjelia tekemään logon ja hän teki sen ilomielin. Kuvailin hieman minkä tyylinen sen tulisi olla ja lopputuloksesta tuli omasta mielestäni vitun hyvä. Eikä maksanut mitään. Lähetin vain demomme, josta hän diggailikin kovasti.

Teidän viimeisen demon kuvissa esiintyy myös pääkallo. Oletteko käyneet haudankaivuu hommissa vai onko se kenties ostettu pilailu väline puodista, heh..eh..?

Kyllä kävin sen ihan itsekseni anastamassa. Aikaisemmin ei ole löytynyt kuin palasina olevia kalloja. Kuvan kallo onkin melkoinen löytö. Täysin ehjä ja leukaluut mukana. Vitun siisti. Erään lukitsemattoman kappelin alta jostain päin Suomea. (Luulin saavani tähän vastauksen tyyliin; "Ehkä on parempi jättää kertomatta"... -ed)

Bändinne keski-ikä taitaa olla siinä 24 tienoilla… Eli siis jonkin verran enemmän kuin "normaalilla" Suomalaisella bläkkis bändillä… Mitensuhtaudutte näihin evil bändeihin joiden keski-ikä on huomattavasti alle 18? Eihän se välttämättä ikää katso, mutta luulisi ajatusmaailman sun muun kehittyvän integellintimmäksi kun ikää karttuu lisää…

Ei iällä sinänsä ole mitään merkitystä. Se mitä päässä on ratkaisee. Iän karttuessa on omatkin ajatusmaailmat selkeytyneet kummasti. Sehän on selvää. Nämä teenage-evil bändit jotka tekevät tietokoneellaan jotain vitun paskaa kökköä ja sitten vittuilevat jossain saatanan chatti sivuilla muille että ootte ihan wimpyjä, saa haistaa paskan. Menkää äitinne helmoihin lämpöiseen. Siellä on teidän paikkanne… Lutuset.

Musiikkinne on suoraa black metallia ilman turhia kaunisteluja. Onko mahdollista että jatkossa musiikkinne muuttuu melodisemmaksi, "koskamuulloin kehitys olisi mahdotonta", kuten jotkut ajattelevat…

Melodisemmaksi ei musiikkimme ole muuttunut. Demon jälkeen tehdyistä biiseistä on karsittu loputkin synät pois ja riffit tulleet paremmiksi. En usko että musiikkimme muuttuu tän melodisemmaksi. Raaka ja primitiivinen black metal on lähellä omia sydämmiämme. Muut saavat sanoa mitä lystäävät. Me teemme kuitenkin mitä tykkäämme. Toivottavasti muutkin.

Käytätte sekä suomen- että englanninkielisiä sanoituksia. Kummat sopivat Behexeniin paremmin (suomenkieliset omasta mielestäni, tottakai!) ja jatkatteko samanlaista kaksikielistä linjaa myös jatkossa?

Levyltämme löytyy muutama suomeksi laulettu biisi. Loput on englanniksi. Jatkossa sanat tulevat olemaan luultavasti vain englanniksi. Mielestäni molemmat sopivat musiikkiimme.

Entä koetko olevasi osa black metal undergroundia? Oletko paljon yhteydessä muihin alan bändeihin ja saatko paljon "fani" postia?

Kyllä. Olen aika underground henkinen ihminen. BM oli alun perin tarkoitettu UG:hen, mutta toisin taisi käydä. Liiallisuuksiin ei kuitenkaan pidä mennä. Olen jatkuvasti yhteyksissä muihin alan bändeihin. Joittenkin kanssa olen todella hyvä ystävä jne. Postia tulee ihan kiitettävästi. Joskus enemmän, joskus vähemmän.

Suhteesi vinyyleihin? Behexenhän ei mitään ole vielä vinyylinä julkaissut enkä ole kuullut mitään sen suuntaista lähiaikoina myöskään tapahtuvan… Entä oma levykokoelmasi, CD vai vinyyli?

Vinyylissä on hienommat kannet ja tiettyä tunnelmaa, mutta en silti ole mikään vinyyli friikki. Oma levykokoelmani koostuu lähinnä CD:eistä, mutta eliitti levyt löytyy myös vinyylinä. Vinyylin olemassa oloa pitäisi kyllä tukea. Kai ne levyt julkaistaan kohta jossain vitun minidiscin muodossa. (Tai MP3-muodossa :P -ed)

Joku ystävistäsi kertoo lähtevänsä illalla polttamaan kirkon, koska juuri sinä iltana on täysin mahdotonta jäädä kiinni… Lähtisitkö mukaan?

Jos olisi mahdollista ja varmaa että kiinni ei jäisi, voisin polttaa vaikka kaikki kirkot. Näin ei ikävä kyllä ole. Jotkut idiootit ovat kirkonpolttoja vastaan (sis. BM piireissä) mutta minä kannatan kaikkea kirkon vastaista toimintaa mukaan lukien tuhopoltot. Lisää liekkejä!

Mitä mieltä olet politiikasta yhdistettynä black metalliin tai toisinpäin? Useimpien mielestä näitä ei voi yhdistää mutta luulenpa että politiikka on nyky-yhteiskunnassa miltei ainoa keino vaikuttaa oikeasti…

Mielestäni politiikka ei sovi BM:mään. Musiikkiin sitä kyllä voi sotkea mutta ei mielestäni mustaan metalliin. Se että vaikuttaisiko poliittiset sanat paremmin ei kiinnosta minua. True satanic black metal!

Kun tavallinen ihminen puhuu black metallista niin saattaa kuulla sanoja kuten Cradle of Filth, Dimmu Borgir tai Nightwish(!) Onko hyvä vai huono että tavalliset ihmiset ei tiedä mitä black metal oikeasti on? Vaikka tosin useimmille nykyään taitaa black metallista tulla mieleen Hyvinkään tapahtumat…

Ei se minua haittaa jos joku Kukkasen Jorma Lapualta ei tiedä mitä BM todella on. Mutta on se silti kummaa jos jotkut "entiset" BM heput sanovat jotain Covenanttia uuden sukupolven black metalliksi!??! Tai just joku Nightwish. Minä ainakin tiedän mikä musiikista tekee mustaa. Muut saavat sanoa vaikka Popedaa BM:ksi. Ihan sama! Hyvinkään juttu… Siinä vasta esimerkki. Sanoivathan ne oikeudessa tavallista niittirannekettakin "kidutuspäähineeksi" HAH, HAH! Ei helvetti sentään!

Entäs satanismi? monet väittävät olevansa satanisteja koska eivät usko jumalaan vaan luonnon voimiin… Luuletko että bläkstereillä on jossain vaiheessa mennyt termit vähän sekaisin..?

Satanismi ja okkultismi on minun koko elämäni perusta. Se että uskoo luonnon mahtiin ja että kutsuu omaa pimeää puoltansa saatanaksi ei ole minulle satanismia. Joillekin on. Osa L.A. Wayn opeista on minusta vain normaalin vahvan ihmisen ajattelua, ei niinkään satanismia. Jokaisella tuntuu kuitenkin olevan eriäviä mielipiteitä asioista, tottakai.

Kaupallisuudesta...

Isot levy-yhtiöt ja levyjen runsas myyminen on vähän kaksipiippuinen juttu, periaatteessahan on ihan hyvä että sanomaa saa levitettyä mahdollisimman monelle, mutta entäpä jos kuuntelija ei ymmärräkään sanomaa vaan pitää sitä vaan "siistinä juttuna"..? Onko teidän tavoitteena saada sopimus jollekkin isolle lafkalle ja levittää sanomaa mahdollisimman monelle, vai jatkaa pienempien UG-lafkojen kanssa musiikin tekoa "valikoidulle" kuuntelija kunnalle?

Emme hakeneet isoa tai pientä lafkaa. Musiikkimme on suunnattu niille jotka sitä ymmärtävät. Jos jotkut muut ostavat levyämme ei se pahemmin minua häiritse. Olisimme tehneet diilin aivan pienelle UG-lafkallekkin jos olisivatmaksaneet vaikka sen studion. Myyntiluvuilla ei ole merkitystä, ei minkäänlaista.

Jos päätyisitte jollekin isolle lafkalle niin olisitteko valmiita tekemään kaikkenne pitääksenne lafkan tyytyväisenä? Esimerkiksi Dimmu Borgir vaihtoi logoaan Nuclear Blastin pyynnöstä ja väitetäänpä sitä muutamien bändien jopa muuttaneen musiikkiaan kaupallisemmaksi levy-yhtiön kehotuksesta…

Ei helvetissä! Emme olisi valmiita tekemään mitään muutoksia jonkun muun toiveesta. Sellainenhan olisi täysin aivotonta. Behexen ei ole myytävänä. Myykööt Dimmut sun muut itsensä jos haluavat. Siltä bändiltä sen kyllä uskoiskin. Meidän lafkamme ei ole edes ehdottanut mitään muutosta mihinkäänkansiin jne. Saatikka musiikkiin.

Mielestäni BM-levyihin sopii parhaiten hyvin synkät tumman puhuvat kannet… Suostuisitteko julkaisemaan levyänne "karamellipaperi" kansien välissä?

Mustavalko kannet ovat hienoimmat. En julkaisisi levyämme jossain iloisessa Dimmu Borgir hologrammi neon kansissa. Synkeät pitää olla. Darkthronella on siistejä kansia.

Ja vielä mielestäsi Suomen eniten ja vähiten kaupalliset Black Metal bändit?

Jaah, en osaa tuohon sanoa oikeen mitään. No, Warloghe ei ainakaan ole kaupallista, mutta helvetin hyvää bläkkiä kylläkin. Kuka nyt on kaupallista… Ei niitä mega kaupallisia Suomessa oikeen olekkaan. Ravenstorm haluaisi olla, mutta eivät pysty oleen kun tekevät niin paskaa musaa, HAH.

Nyt voit päättää tämän haastiksen itse valitsemalla tavallasi.

Kiitokset haastattelusta. "Rituale Satanum" CD:n halutessasi käänny levykaupan tai lafkan puoleen. Ristiin naulitkaa arvottomat kristityt. Omnipotens Honestus Sathanas!

Behexen P.o.Box 818 13500 Hämeenlinna (Vanha osoite ei käytössä!!!)

Mastervox records P.o.Box 400 90101 Oulu


"Saatanan Varjon Synkkyydessä"

Sankoin joukoin me saavuimme murskaamaan teidän elämänne. Varjoina me ratsastamme yli pyhitetyn maanne kylväen pahuutta ja kuolemaa. Jehova! Miksi et pelasta lampaitasi vaan annat meidän heidät tappaa? Kaikki mitä pateettisesti vastustit on noussut sinua ja kaltaisiasi vastaan. Varjot menneisyydestä ovat heränneet vainoamaan teitä viimeiseen henkeen. Revitty on raamattusi. Poltettu on kirkkosi. Murskattu on impotentti monumentti. Noussut on käärme ja Cthulhu. Armageddonin haamut ja kaaosjumaluudet. Ylösnoussut on Saatana. Avuttomat kristityt. Kukaan ei kuule rukouksianne sillä jumala on kuollut. Hänen typerä nimensä on historiaa. Kuoleman musta viikate lävisti hänen rakastavan sydämensä. Te tulette polvistumaan ja kumartamaan vuohen kuvaa. Helpottakaa työtämme ja surmatkaa itsenne.

- Behexen '98 -


Takaisin Kekäle-sivulle