Horna haastattelu Kekäle ykkösestä, vastailijana Shatraug ja kyselijänä Jouni Hihnala.

Horna on perustettu keväällä -93 jolloin mukana oli neljä jäsentä joista kaksi sai tosin nopeasti poistua... Jäljelle jäi Shatraug ja Moredhel. Syksyllä  -94 Gorthaur tuli mukaan paukuttamaan rumpuja ja kokoonpano tuntui lopulliselta. Tällä miehistöllä sitten julkaistiinkin debyytti demo "Varjoissa" syksyllä -95. Tämän jälkeen bändi etsi tyyliään ja lopulta vuoden -97 alussa saatiin toinen demo "Hiidentorni" julkaistua. Tässä vaiheessa oli Nazgul tullut hoitamaan vokaalit. Saksalainen Solistitium kiinnostui nauhasta niin että halusi julkaista tämän CD:nä ja näin tapahtuikin saman vuoden loppupuolella. Alkuvuodesta -98 Ilmestyi toinen albumi "Kohti Yhdeksän Nousua" Ja vuonna -99 on jo ehtinyt tulemaan "Sota" 7" ja lisää on luvassa... Olen kuullut huhuja myös joistain miehistö muutoksista mutta unohdinpa tietenkin kysyä...  No, haastikseen vastaili Shatraug joten eikun lukemaan mitä miehellä oli kerrottavana!

Tervehdys! Miten menee... Oletko ihan paskana ylikuuman kesän ansiosta?

Tervehdys vaan. Kyllä tästäkin hengissä selviää...

Tuo "Sota" 7" on ihan mahtava tekele! Mutta missäs se kokopitkä oikeen on piilossa? Käsittääkseni sen pitäisi olla jo julkaistu, mutta missään sitä ei vain näy...

Joo, suurin syy viimeisimmän täyspitkän viivästymiseen on ollut Solistitiumin ja Carstenin jotkut vitun koulutuskiireet. Julkaisupäivä on tällä kertaa lokakuun 1, joten toivotaan että opus myös silloin tulee... Sen nauhoituksethan aloitettiin jo '97 puolella.

Tuossa Sodassa on melko tyylikäs kansikuva... Oliko se teidän oma tahto vaiko kokonaan Sinister Productionssin idea? Kyseisen kuvan olen kyllä nähnyt muuallakin, mutten kyllä noin näyttävänä (Värit tekevät ihmeitä)! Tuohon MLP:hen johon palailen myöhemmin on kuulemma tulossa mukaan jokin siisti juliste... Tohtiiko kysyä minkäläinen?

"Sota" oli kansia myöten omaa suunnittelua joskin Satariel Sinister Produlta hoiti lay-outin itse. Ainut tarkempi vaatimuksemme oli saada ne värit koska ko. kuva oli tullut nähtyä mustavalkoisena jo käytössä. Julisteen osalta on parempi antaa yllätyksen säilyä...

Hornasta on tullut jonkin sortin "kultti" bändi täällä Suomessa melko lyhyessä ajassa... Miltä se tuntuu?

Kultti? Samapa se oikeastaan, oma suhtautumiseni muuhun "sceneen" ei ole muuttunut mihinkään eikä tässä sen pahemmin sen "paremmalta" tunnu... Emme ole ennenkään ajatelleet muitten reaktioita siihen mitä tehdään enkä näe syytä siihen vieläkään. Vituttaa vaan kun jotkut idiootit eivät tajua että bändinä meidän "pitääkin" tehdä juuri se mitä me itse haluamme, paskat siitä mitä meiltä odotetaan. No, oli miten oli. En ole kuitenkaan saanut tai kuullut niin paljoa palautetta että tietäisin mitä Hornasta todella ollaan mieltä.

Hornassa parasta on mielestäni vahva aggressiivisuus ja niin ikään aggressiiviset Suomenkieliset vokaalit. Mitä muuta tulisi huomioida Hornan musiikissa.

Sanotaanko vaikka se että teemme vain musiikkia jonka pystymme toteuttamaan live tilanteessa yhtä tehokkaasti kuin levyllä. Emme yritä olla nopeampia tai teknisempiä kuin olemme, ja levyiltä löytyy pirun paljon myös mokia. Mielestäni "virheettömyys" soitossa tekee musiikista kuollutta, riippuen tietysti tyylistä... Aggressiivisuuden lisäksi toisin esille myös tarttuvia riffejä, varsinkin nykytuotannossa. Viime aikoina mättö onkin jäänyt vähemmälle koska keikoilla on helvetin typerää luukuttaa tuhatta ja sataa paskasoundeilla, ja ollakseni rehellinen meitä ei edes kiinnosta tehdä niin paljon nopeita riffejä kuin aiemmin.

Edelliseen liittyen; Mielestäni tuo "Kohti Yhdeksän Nousua" oli kyllä aika laiska (etenkin noitten englanninkielisten biisien osalta)... Siinä ei ollut sitä oikeaa aggressiivisuutta. Mitä mieltä itse olet?

"Kohti Yhdeksän Nousua" piti tulla alunperin miniCD:nä ja nauhoitimme sitä varten pari "kunnollista" biisiä ja materiaalia joka olisi auttamatta jäänyt unholaan muussa tapauksessa. Koko teos, tuotanto ja musiikki on viety viimeistellympään pisteeseen ja on  selvästi erilainen kuten tarkoitus olikin. Omasta mielestäni biisit ovat helvetin hyviä, tosin osittain hieman "epä-Hornamaisia". Ja kuten sanottu, meille se aggressiivisuus ei ole tärkeintä.

Taidatte olla jonkin sortin vinyyli friikkejä, kun luvassa ilmeisesti on ainakin "Perimä Vihassa ja Verikostossa" MLP syksyllä ja kenties "Hiidentorni" LP ja toinen seiska joskus...

Kyllä niinkin voi sanoa. Vinyylissä on selkeästi enemmän ug-henkeä ja painosten ollessa rajoitettuja ei todellakaan tarvitse miettiä myyntilukuja, lafkat kun tuppaavat kusettamaan myyntimääriä, jotkut vieläpä törkeän selkeästi. Anyway, vinyylit näyttävät paremmilta sekä kuulostavat paremmilta omasta mielestäni. Noita seiskatuumaisia tulee muutama lähinnä ensi vuoden puolella. Ainoat varmistuneet ovat "perimä..." MLP ja "Korpin Hetki" 7" mutta tarkoitus olisi tehdä myös split 7" Crucifierin kanssa, yksi biisi 4-way splitille ja jotain muuta vielä lisäksi. "Sota" EP:n jälkeen tulevista vinyyleista tulee kaikista myös ainutlaatuisia, eli niille tulee materiaalia jota ei nauhoiteta uudelleen ainakaan CD-versioksi. Vinyyli on kultti, ehkä se väittämä että Hornakin on sitä saa samalla pohjaa...

Mitenkä tuo biisien synty... Kuka tekee mitäkin ja onko projekti yleensä vaivalloinen vaiko syntyykö kappaleet ihan itsestään?

Se riippuu aina päivästä. Joskus biisi tulee helposti ja toisinaan vitunmoisen väännön jälkeen, vähän kuin kävisi paskalla. Välillä menee kovaa, löysästi, reisille... Hah, yleensä teen itse kaiken rumpukomppeja lukuun ottamatta valmiiksi, sitten vaan treeneissä heitetään homma kasaan. Viime aikoina biisejä on tehty kuten ennenkin mutta niitä jää silti yhä vähemmän käyttöön, itsekriittisyys on kovin seula ehdottomasti. Hyvä niin.

Olette ilmeisesti myös soittaneet joitain keikkoja... Onko odotettavissa paljon lisää keikkoja ja mitä niiltä saa odottaa?

Aina niitä keikkoja toivoa sopii mutta tällä hetkellä tiedossa ei ole mitään varmaa. Mitä niistä keikoista yleensä? Joka paikkahan kieltää tulen ja veren kuitenkin, muuten keikoilla räyhätään ja riivataan.

Swordslainin ensinumerossa Glaurung Warloghesta väitti ettei Hornan musiikki ole black metallia lainkaan, koska sekoitatte sanoituksissa fantasiaa ja todellisuutta... Mielipiteitä tästä?

Ajatuksensa kullakin. Ei se niin todellista ollut se Warloghen menokaan, nykyisin tosin tuntuu uho ja äärimmäisyys olevan muun kuohun yläpuolella. No mitäs siitä, Warloghen tyypit on kuitenkin tuttuja ja niitä harvoja joita todella kannatan. Omasta mielestäni sillä ei ole paskan vertaa väliä onko Hornan sanoituksissa fantasiaa tahi ei, kirjoitan kuitenkin mitä huvittaa, tykkäsivät muut siitä tai eivät. Ja pitäisihän kaikkien tietää että black metal  ei ole musiikista kiinni, vai voiko esim. Beheritin ja Mayhemin  väittää  olevan  musiikillisesti samaa ainesta ?Tai no aina väittää voi...

Mitäs projekteja Hornan jäsenillä on? Pest nyt ainakin Nazgulilla, mutta mm. Skullkrusher kuulostaa jotenkin Hornamaiselta...

Projekteja on, tulee ja menee, turha niitä on sen enempää listata. Suurin osa niistä on kuitenkin "välitöitä" kun Hornalla ei ole mitään tiedossa. Korjattakoon nyt heti alkuun kuitenkin se että Pest ei ole projekti vaan täysin aito, toinen bändi, jossa Nazgul nyt sattuu vaan olemaan se "sydän ja henki". Skullkrusher on pelkkää keikkailua varten (toistaiseksi) koska kännissäkin on joskus ihan kiva soitella. Kyseinen projekti elää vain kun keikka on tiedossa, eikä ainoatakaan keikkaa varten ole edes treenattu kunnolla, lavalla sitten näkee kun keksitään uusia riffejä ym. ym. eli siihen ei juurikaan panosteta. Tämän hetken projekti onkin oikeastaan Black Metal War zine jota teemme Nazgulin kanssa.

Minkälaisia sopimuksia teillä on noitten eri lafkojen kanssa? Tarkoitan siis Solistitiumia, Oskoreita ja Sinisteriä.

Sopimukset ovat yksinkertaisia yhden julkaisun juttuja perustuen enemmänkin luottamukseen kuin paperiin. Solistitiumin diili on hoidettu jo ja Oskorein diili mainitsee oikeastaan vain sen kuinka kulut/tuotot jaetaan. Sinisterin kanssa ei mitään diiliä ikinä ole ollutkaan, se ei todellakaan ole bändin kannalta tärkeintä. Huvittaa kun kaiken maailman paskapumput rehvastelee sopimuksillaan ja niitä silti kusetetaan. Horna hoitaa julkaisuja vain kunniallisten lafkojen kanssa, vitut kaupallisuudesta ja sadan sivun diileistä!

Teillä on ihan kohtalaisen siistit netti sivut mutta e-mailia en löytänyt mistään... Pelkäättekö että se täyttyisi liiallisesta fani postista tai tappo uhkauksista? Mitenkäs muuten tuon postin (siis perinteisen) kanssa? Tuleeko sitä tarpeeksi ja onko aikaa vastailla kaiken maailman kirjeisiin kuten nyt tähän haastatteluun?

E-mail puuttuu koska sellaista ei minulla ole koskaan edes ollut. Ehkä sitten kun on kotoa mahdollisuudet hoitaa sekin... Postia yleensä tulee riittämiin joskin enemmän toivoisin että ihmiset tajuaisivat vastaus postarin merkityksen. Vastaan silti kaikkiin kirjeisiin ainakin vielä toistaiseksi. Mukaan mahtuu aina joku poikkeus jos toinen kuten arvata sopii... Aikaa vastailuun on riittänyt näin työttömänä liiankin hyvin. en panisi pahakseni jos aikaa ei olisi jatkuvasti, onhan tämä aika tylsää elämistä tämä tämmöinen.

Mitä mieltä muuten olet siitä että kaiken maailman Ranska kerkot vääntää esim. Horna sivuja puutteellisilla tai vajailla tiedoilla? Oletko ylpeä vai pistääkö se vituttamaan?

Sama se mitä tekevät, en minä niitä sieltä katsele kuitenkaan. Yhden hyvän sivun näin kauan sitten tosin, sekin on kadonnut ajan myötä ties minne...

Jakso II - Aiheena Black Metal

Mikä on black metallia? Mihin vetäisit rajan?

Onko vika kenties minussa vai tuntuuko se vaan siltä että nykyisin riittää kun näyttää pingviiniltä, säröttää kaiken suhinaksi ja on niin ilkeätä että? Oma makuni on kuitenkin laadukas ilkeämielinen musisointi "vakavasti" otettavilta henkilöiltä. Tärkeintä on kuitenkin se alkukantainen fiilis jonka niin vähä bändeistä loppujen lopuksi omaa, ei imago tai se mitä biiseissä sanotaan (Yritetään sanoa). Rajat on ylitetty jo niin monin kerroin että niitä on turha edes yrittää hahmottaa, sen joko tietää tai on tietämättä. Parasta black metallia löytyy kyllä niin harvakseltaan että moni ei tiedä mitä tarkoittaisin... Sanotaan nyt vaikka vinkiksi että niillä bändeillä ei pahemmin ole tapana käyttää trendisyntsia joka paikassa. Lopuksi todettakoon että suurin osa nykyisistä black metal bändeistä on paskempia kuin Anal Cunt.

Luettele hyviä Suomalaisia black metal bändejä.

Beherit, Horna, Warloghe, Vornat, Musta Surma, Pest. Siinä nyt ne mitä mieleen tuli. Paskaa muistin sitäkin enemmän, hah.

Kaikki puhuvat black metal trendistä... Mutta onko trendikästä olla "true"? Jossain flyereissä ym. selitetään  rivitolkulla kuinka true bändi onkaan... Oletan kuitenkin ettei todellisten tosi miesten tarvitse mainostaa itseään "true"  miehinä...

No joo, "true" ug-mielessä, olettaisin? Kait siitäkin trendin saa aikaan mutten  usko moiseen, onhan kyseessä kuitenkin helvetin "epäitsekäs" asia. Itse miellän sen siten että tehdään mitä tehdään miettimättä lopputulosta tai jotain myyntilukuja. Ei joka vitun projektia tarvitse mainostaa ja myydä hulluna!! "Projekti" on yleensäkin kokeilu jostain mitä itse haluaa toteuttaa, paskat siitä kuuleeko sitä ikinä kukaan vai ei, itsehän sen ensimmäisenä tuomitsee kuitenkin. Vituttaa vaan kaikki selkärangattomat paskat jotka pistää myyntiin suunnilleen kaiken ulosteensa, kuten esim. Azaghal -johdanteet... Yleensä ne tyypit jotka  eivät  paljoa   asioita mainosta ovatkin eniten"true", siinä on perää. Viittaukseni "epäitsekkyyteen" tarkoitti lähinnä sitä että ettei välitä miten esim. joku proju lähtee leviämään. Itse olen antanut suoraan projekteja distroille sen kummemmin kauppaamatta, siinä hyvä esimerkki "true" ug-hengestä, näin minulle sanottiin vaikka itselleni moinen oli "täysin" luonnollinen teko...

Onko black metallin soittaminen mielestäsi paras keino vaikuttaa taistelussa kristinuskoa vastaan? Vai onko kirkkojen poltot tai jokin muu keino kenties parempi?

Rikkaruohot eivät häviä myrkyillä eivätkä kitkemällä, aina jostain versoo jokin epäkelpo. Taistelu on sikäli turhaa ettei moiseen oikeastaan ole edes mitään vitun tarvetta, ei ne homokristityt silmille hypi muutenkaan... Black metal aseena? Vähäisesti, globaali massatuho parantaa vaivan kuin vaivan. Ihminen on siitä tyhmä että se haluaa aina uskoa johonkin parempaan. Realismi kunniaan, jeesuksen nimeen on tapettu enemmän ihmisiä kuin koko vuosisadan sodissa yhteensä... Se mikä on tuotu pakolla lähtee vain pakolla... Kukapa haluaisi luopua "toivosta"? Kirkko on instituutio, henki on mennyttä eikä Suomessa uskonnolla tunnu olevan juuri muuta virkaa kuin status/imago. Kirkko on yhtä tyhjän kanssa eikä ne tavallisetkaan ihmiset ole siitä sen kiinnostuneempia, ne vaan on opetettu kristityille tavoille.  Vittumaista  sikäli  että  meidänkin  on kirjaimellisesti pakko elää suurimmaksi osaksi samojen tapojen mukaan, aito kapina on itsemurha.

Mielipiteitä white metallista... Riittääkö että kyseiset yhtyeet lopettaa soittamisen vai tuleeko heitä rankaista ankarammin?

No, äläs nyt! Pitäähän jotain viihdettäkin olla olemassa, roomalaisillakin oli areenat ja leijonat, kuninkailla narrit... Ainut vaihtoehto on "white metal for white people", hah.

On aika sanoa viimeiset sanat...

Fight hard, Fight to win


Takaisin Kekäle-sivulle