MS haastattelu Kekäle ykkösestä. Vastailijana Strigoi Mort, kyselijänä Jouni Hihnala.

Alkuteksteinä tässä oli Mustan Surman ”virallinen” bio-grafia jonka löydät toisaalta täältä verkko-Kekäleestä.

Tervehdys Strigoi Mort! Paljonko kello on?

No terve! Kello on jotain klo 12 yöllä, siis otollinen aika tehdä vastauksia.

Oletko tyytyväinen tuohon teidän "Riena" MCD:hen, vai jäikö jokin vaivaamaan? Minua ainakin harmitti suuresti ettei noihin MCD:n muuten ihan tyylikkäisiin kansiin ollut painettu sanoituksia...

Biisit tyydyttää vieläkin, mutta toteutuksesta ei tullut aivan sellainen kuin suunnittelimme. Oikeastaan Demo onnistui siinä suhteessa paremmin, siis kun vertaa mikä oli tavoite ja mikä lopputulos. Silti kohtuu tyytyväisiä ollaan tulokseen kun ottaa huomioon kuinka oli ongelmia ja hidasteita teossa. Ja ensimmäinen parempi formaattihan se meille oli. Koska kannetkin suunniteltiin pc:llä itse, pidettiin ne mahdollisimman simppelinä että onnistuisivat.

Julkaisitte tuon MCD:n ihan omillanne, onko Surma Productions vain Mustaa Surmaa varten vai oletteko valmiita kenties auttamaan jotain muuta alan bändiä levyn julkaisussa?

Tuota MCD:tä varten Surma prod. pistettiin pystyyn ja saattaa jäädäkin sen ainoaksi julkaisuksi, luulisin. Aikaa ja rahaa homma sitoo sen verran että taidamme jättää julkaisuhuolet muille jatkossa.

Valittelit tuossa ettei MCD oikein mene jakeluun... Onko tilanne jakelun kannalta korjaantunut?

Kyllä nyt on tilanne parantunut ja uusia välittäjiä ilmaantunut, paremmin on mennyt kuin demoa. On myös ollut alustavia neuvotteluja myydä reilu osa painoksesta eräälle ulkomaiselle lafkalle jakeluun, saa nähdä tapahtuuko. Tavoitteena ei ole silti edelleenkään muuta kuin päästä painoksesta eroon ja saada omansa pois.

Teillä oli tuon Demo '97 jälkeen käsittääkseni pari uutta jäsentä Mustassa Surmassa mutta Rienalla ei kuitenkaan ketään uusia jäseniä ole mukana... Mihinkäs näille tyypeille tuli kiire?

Pari jäsentä muilta paikkakunnilta oli riveissä noin puoli vuotta mutta he kerkesivät jäämään pois kuvioista ennen kuin Rienaa alettiin kasaamaan. Tuolla kokoonpanolla ei saatu aikaiseksi mitään konkreettista joten sikäli asia ei harmittanut. Kaksistaan Musta Surma toimii 100 %:sti mutta välistä toivoisi täälläpäin olevan joku riveihimme kaikin puolin sopiva tyyppi lisää.

Miksei muuten Meathook Productions julkaissutkaan tuota demo ´97 uudelleen?

Tarkoitus oli Meat Hookedin ottaa uusintapainos kun meidän ensimmäinen on loppu. Asia tuli kuitenkin ajankohtaiseksi myöhemmin kuin kaavailimme joten MH oli jo kiinni muissa julkaisuissa. Niinpä otimme uudenkin painoksen itse ja MH jatkoi demon distroamista vanhalla mallilla.

Ja demothan ovat kaiketi sitten Mustan Surman osalta taakse jäänyttä elämää... Onko seuraavaksi täyspitkän CD:n vuoro?

Kyllä, demoja tuskin tehdään tämän bändin puitteissa. Seuraavasta julkaisusta jäljempänä enemmän mutta täyspitkää ei vielä aikoihin tule. Syy on se että kun täyspitkän teemme, sille jätetään vain paras materiaali ja tuskin mitään kertaalleen jo julkaistuja kappaleita. Tämä on varmasti vuoden-parin projekti joten aikatauluja ei uskalla lukkoon lyödä. Julkaisijaehdokas täyspitkälle löytyisi vaikka heti mutta teemme materiaalin huolella valmiiksi ennen kuin niiden kohtalosta päätetään.

Olen saanut sellaisen kuvan että Thyrgrimmr tekee pää-asiassa teidän musiikin (sinun avustuksella tietenkin). Olenko ihan väärässä?

Keskimäärin puoliksi on mennyt musiikin teko meillä CE:n ajoista lähtien ja sovitukset on katsottu yleensä porukalla. Rienallakin on pari Thyrgrimmrin riffiä vaikka musiikki siinä nimiini on merkitty.

Musta Surma ei ilmeisesti ole soittanut livenä, mutta onko kiinnostusta siihen (vaikka sessio avustuksella)? Kiinnostaako muitten keikat?

Surma ja CE eivät ole koskaan esiintyneet livenä ja näillä näkymin emme esiinnykään. Asia ei ole periaatteellinen vaan fakta ettei timmiä livekokoonpanoa saa kasaan ja täälläpäin keikkapaikat on perseestä. Jos asiaan tulee muutosta ja keikalle pääsisi kauemmaksi kaltaisten yhtyeiden kanssa niin mikä ettei. Muiden keikat kiinnostaa kyllä ja itse tulee lähdettyä Hesaan asti katsomaan jos tarpeeksi kiinnostava ryhmä vierailee. Viimeksi näin alan yhtyeistä Mardukin mikä soittikin todella murhaavan setin.

Mitenkäs palautteen kanssa? Saatteko paljon postia muiltakin kuin Italialaisilta tradereilta ja onko tullut myös negatiivista palautetta?

Palautetta tulee ja varsinkin sähköpostin kautta. Ulkomailta vähemmän joitakin vakiokirjoittelukumppaneita lukuunottamatta. Yleensä tosiaan ilmaisen promon kerjääjiä tuolta rajan takaa. Demoon verraten on palautteessa enemmän hajontaa, siis molempiin suuntiin. Saundipolitiikka on eniten jakanut mielipiteitä, on pidetty ja ei ole pidetty.

Mielipiteitä vinyylien tarpeellisuudesta. Saammeko tulevaisuudessa odottaa Mustalta Surmalta jotain vinyylin muodossa (Varmasti halukkaita seiskan julkaisijoita kyllä löytyisi)?

Vinyylinä kansitaide pääsee ehdottomasti paremmin oikeuksiinsa ja musiikista tulee ”kuunneltavampaa” vinyylillä vaikkei ero minusta niin dramaattinen ole. Onhan se hienompaa omistaa joku klassikko vanhassa formaatissa kuin ”hengettömänä” CD:nä vaikka levyn kääntelemiseen välillä kypsyykin. Vinyyliä on luvassa sillä juuri varmistui että meillä on kunnia tehdä split-EP Hornan kanssa. Täysin omista tuotoksista ei ole vielä tarkempia suunnitelmia.

En ole mikään aktiivinen chattailija, mutta olen nähnyt kun joku liittyy chattiin Musta Surma nimellä. Oletan kuitenkin että kyseessä ei ollut kumpikaan teistä, joten eikö se ole aika älytöntä käyttää jonkun toisen nimeä, varsinkin niinkin pienessä maassa kuin Suomi... Viestisi tuolle ja mahdollisille muille Musta Surma nimen käyttäjille?

Internettiä ja sähköpostia käytän itse mutta nuo keskustelujutut yms olen kiertänyt kaukaa… ja Thyr ei välitä tietokoneista ensinkään. Muusta ei väliä kunhan Mustan Surman nimeä suoranaisesti bändin nimenä ei kukaan ala käyttämään. Uskoisin että jos meitä aiemmin olisi joku sitä alkanut käyttämään niin olisi tullut jo ilmi. No, käytetään Barathrumista joskus lempinimeä ”Kuopion Musta Surma” mutta sehän itseasiassa nostaa meidät arvoon arvaamattomaan, hah!

Musta Surma ei ehkä ole saavuttanut aivan niin suurta suosiota kuin te ansaitsisitte.  Mistä epäilet tämän johtuvan vai olenko aivan väärässä? (Toisaalta kaksi muuta tämän lehden haastateltavaa mainitsi Mustan Surman kysyttäessä parhaita suomalaisia bläkki bändejä mutta kuitenkin...)

Empä tiedä millainen suosio meidän pitäisi ansaita mutta en oikeastaan välitä asiasta. Kaipa tuotoksemme olisivat levinneet paremmin jonkin lafkan kautta. Joka tapauksessa olen nykytilanteseen erittäin tyytyväinen sillä se merkitsee enemmän keiltä arvostusta tekemisilleen on saatu.

Mitenkäs elämä muuten siellä Nivalassa? Saako rauhassa tehdä mitä tekee ja luullaanko sinua joksikin hulluksi paloittelija murhaajaksi ?

Yleensä ottaen on saanut olla rauhassa. Asiaan vaikuttaa varmasti se että olemme ”omavaraisia” treenikämpän yms suhteen ja pysymme enimmäkseen omissa oloissa. Muutamia kertoja on tultu kaupungilla antamaan palautetta ulkoasusta tyyliin ”ookko sää Elg?”  mutta ei niin paljoa että olisi tarvinnut ryhtyä vastatoimenpiteisiin. BM-porukkaahan ei täällä ole kuin me pari yksittäistapausta joten nähtävästi yleinen mielipide ei ole ”herännyt” paikallisella tasolla.

Jakso II - Black metal

Mikä on black metallia? Mihin vetäisit rajan?

Minusta Black Metallissa pitää olla mukana sekä musiikillinen että aatteellinen puoli. Musiikin täytyy olla täynnä pimeää tunnelmaa ja myöskin jollain tapaa kunnioittaa BM:n perinteitä.  Ilman Satanistisia periaatteita ei voi tehdä BM:a, Black Metal on musiikillinen keino levittää niitä!

Luettele hyviä Suomalaisia black metal bändejä.

No tässä lehdessä on pari ja lisäksi Behexen, Thyrane, Warloghe…

Kaikki puhuvat black metal trendistä... Mutta onko trendikästä olla "true"? Jossain flyereissä ym. selitetään rivitolkulla kuinka true bändi onkaan... Oletan kuitenkin ettei todellisten tosi miesten tarvitse mainostaa itseään "true"    miehinä...

Turha uhoaminen on pentujen puuhaa, ovat ehkä vuosi pari sitten kuulleet koko asiasta… Huomaa kyllä nauhalta ja sanoituksista onko bändi asialleen omistautunut tai henkilöstä onko hän sisäistänyt periaatteet vai opetellut ne ulkoa jostain zinestä.

Onko black metallin soittaminen mielestäsi paras keino vaikuttaa taistelussa kristinuskoa vastaan? Vai onko kirkkojen poltot tai jokin muu keino kenties parempi?

Niille musiikin tekeminen on paras keino jotka sen taitavat, huonoja BM-bändejä ei tarvita lisää. Mielestäni tehokkaita keinoja on rajattomasti, esim. kirjallisuuden ja lehtien levittäminen. Jokainen tehkööt asian sillä tapaa kuin parhaiten taitaa; huono työ kääntyy tarkoitustaan vastaan.

Mielipiteitä white metallista... Riittääkö että kyseiset yhtyeet lopettaa soittamisen vai tuleeko heitä rankaista  ankarammin?

Koko White metallin olemassaolo on jo naurettavaa, sitä paitsi mitä olen ko musiikkia kuullut niin myös objektiivinen arvio musiikillisesti: täyttä paskaa. Vaikka moinen herättääkin minussa primitiivisiä reaktioita niin asialle tuskin tarvinnee tehdä mitään; Huono työ kääntyy itseään vastaan ja vakavasti otettavaa whitemetallia ei tule.

Kiitokset haastiksesta! Lisättävää?

Kiitos samoin haastattelusta sekä antikristillisen sanoman levittämisestä.


Takaisin Kekäle-sivulle